Σπιτάκι στο Κάστρο- Little cob house

2014

ΚΑΣΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΕΣ:

ΜΠΑΜΠΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ, ΣΙΑΡΑΒΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Η κατοικία βρίσκεται εντός του Κάστρου των Ιωαννίνων και είναι κατασκευασμένη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Η αποκατάσταση-αναπαλαίωση έγινε το 2014.

Η κατασκευή της είχε γίνει από «πλιθιά», δηλαδή πλίνθους από αυτοσχέδιο, ιδιότυπο πηλό, από ένα μείγμα χώματος, άχυρου και νερού,  που τοποθετούνταν σε πρόχειρα καλούπια και «ψηνόταν» από τον ήλιο. Η τεχνική αυτή ήταν πολύ διαδεδομένη παλιότερα, μέχρι το 1955, κυρίως σε περιοχές που δεν ήταν εύκολη η διάθεση της πέτρας, αλλά κι επειδή ήταν ο πιο προσφιλής, γρήγορος και οικονομικός τρόπος κατασκευής μιας κατοικίας για το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού.

Ευτυχής συγκυρία υπήρξε ότι οι ιδιοκτήτες συναισθάνθηκαν την ιστορική αξία αυτής της κατοικίας και θέλησαν να την αναπαλαιώσουν με απόλυτο σεβασμό στα υλικά της και τον τρόπο κατασκευής της, ακόμα κι αν αυτό σήμαινε πολύ περισσότερο χρόνο για το τελικό αποτέλεσμα, καθώς και υψηλότερο κόστος πιστοποιημένων υλικών, συμβατών ωστόσο με τον πηλό. Για το σκοπό αυτό, στην κατοικία, εργάστηκαν δύο συντηρητές κι όχι κοινά συνεργεία.

Η κατοικία είναι διώροφη με εσωτερική σκάλα και είσοδο στον επάνω όροφο, όπου διατάσσονται το σαλόνι, το γραφείο και η κουζίνα, ενώ κάτω υπάρχουν δύο υπνοδωμάτια, ένας κοινόχρηστος χώρος και το λουτρό. Το σπίτι διαθέτει και μεγάλη βεράντα με κληματαριά. Συνολικά, το εμβαδόν της είναι 138 τ.μ.

Επιγραμματικά οι βασικές εργασίες:

  1. Εσωτερικό σοβάτισμα: Αφού αφαιρέθηκε ο τσιμεντένιος σοβάς με πολύ προσοχή, άρχισαν να κλείνονται οι οπές και οι ρωγμές που υπήρχαν με στρώσεις συμβατού με τον πηλό σοβά κι εν τέλει έγινε το νέο σοβάτισμα με τεχνική λεπτών στρώσεων, ώστε να προλαβαίνει να εξατμίζεται η υγρασία. Το τελικό φινίρισμα- βάψιμο , έγινε και πάλι με ειδικά χρώματα κι όχι με τα κοινά πλαστικά.
  2. Ξύλινα πατώματα: Συντηρήθηκαν τα παλιά ξύλινα πατώματα με εξαιρετικό φινίρισμα βερνίκωμα
  3. Πατώματα: Έγιναν εργασίες υποστύλωσης, όπου ήταν απαραίτητο, συντηρήθηκε ένα κομμάτι με παλιά κεραμικά πλακίδια και χρησιμοποιήθηκαν νέα, στην ίδια λογική κι αισθητική με τα παλιά.
  4. Δάπεδο ισογείου: Ανάμεσα στο χώμα και στο ξύλινο πάτωμα έγιναν μονωτικές στρώσεις και εξυγίανση.
  5. Ταβάνια: Διατηρήθηκε το παλιό στυλ
  6. Λουτρό: Το παλιό πλυσταριό μετατρέπεται σε λουτρό, όπου συντηρείται και ο παλιός νεροχύτης από μωσαϊκό.
  7. Ξύλινη σκάλα: Κατασκευάστηκε για την επικοινωνία ισογείου κι ορόφου
  8. Στέγη: Έγινε επισκευή και διατηρήθηκε η επικάλυψη με παραδοσιακά κεραμικά κεραμίδια.