Ενδιαίτημα σκύλων -“Dog academy”

2014

Καστρίτσα, Ιωάννινα

Το οικόπεδο όπου κατασκευάστηκε το συγκρότημα κτιρίων του ενδιαιτήματος σκύλων ήταν απαιτητικό, δεδομένου του σχήματός του, σχήμα Γ, την ύπαρξη παλιότερων κτισμάτων μέσα σε αυτό και την σχετικά μεγάλη υποχώρηση της γενικής στάθμης του από το επίπεδο του επαρχιακού δρόμου, με τον οποίο συνορεύει.

Το παλαιό βιοτεχνικό κτίσμα ανακαινίστηκε κι εκεί στεγάστηκαν η κατοικία της ιδιοκτήτριας, το γραφείο υποδοχής, αλλά κι ένας χώρος ασθενών ζώων.  Προστέθηκαν, επίσης δυο μεγάλων διαστάσεων πέργκολες με σκοπό να προσδώσουν στο κτίσμα, οικειότητα αλλά και την αίσθηση μιας επιμήκυνσης του εσωτερικού.

Οι δύο κτιριακές μονάδες για τα ζώα κατασκευάστηκαν στο πίσω κομμάτι, παράλληλα με τον άξονα του οικοπέδου. Κάθε μόνάδα είναι δυναμικότητας 10+ σκύλων, με ατομικές αίθουσες διαμονής  φιλοξενούμενων σκύλων (“κελιά”)  δύο διαστάσεων για μικρόσωμα και μεγαλόσωμα ζώα. Τα κελιά διατάσσονται εκατέρωθεν ενός διαμπερούς διαδρόμου με ανοίγματα σε διάφορα ύψη και διαστάσεις, πάλι αναλόγως του μεγέθους των ζώων. Κάθε κελί έχει παράθυρο για φυσικό φωτισμό κι αερισμό, και πόρτα με τηλεχειριζόμενο μηχανισμό που επικοινωνεί με το ατομικό προαύλιο άσκησης σκύλων (“αυλή”) κάθε κελιού. Κάθε αυλή χωρίζεται με τοίχο και σιδερένιο πλέγμα που επεκτείνεται και στην οροφή. Έχει προβλεφθεί σύστημα απορροής για την απομάκρυνση των ακαθαρσιών των ζώων με ευκολία.

Το συγκρότημα διαθέτει ένα ακόμη μικρό κτίσμα, όπου στεγάζεται το μπάνιο για τα ζώα, καθώς και αποθήκη εξοπλισμού και τροφίμων. Το εξωτερικό περιβάλλον έχει φυτευθεί κατάλληλα, ενώ έχουν διαμορφωθεί και δυο μεγάλες εκτάσεις για τον προαυλισμό των σκύλων και την καθημερινή άσκηση. Ολόκληρη η έκταση έχει κατάλληλη περίφραξη μεγάλου ύψους.