ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ:
Η πλατεία της πόλης των Ιωαννίνων αποτελεί το κέντρο της πόλης κι ως χώρος πολιτισμικής και κοινωνικής πρόσμιξης σχεδιάστηκε έτσι ώστε να ενισχύεται η δημόσια ζωή αισθητικά και λειτουργικά, να καλλιεργείται και να υλοποιείται η κοινωνική επαφή.
Η πλατεία αναφέρεται σε ένα μεγάλης έκτασης δημόσιο κτίριο στα δυτικά, ενώ βασικό κι αναπόσπαστο στοιχείο της αποτελεί το καφενείο της «Όασης « , σχεδιασμένο από τον Έλληνα μοντερνιστή Άρη Κωνσταντινίδη.
Η λύση θέτει τους παρακάτω στόχους:
Α. Ενοποίηση του συνόλου των χώρων διαφορετικών λειτουργιών γύρω από το τμήμα της σημερινής πλατείας.
Αυτό επιτυγχάνεται με ενιαία πλακόστρωση κυβόλιθου, εξίσωση της στάθμης του διερχόμενου δρόμου και της πλατείας, με χρήση ενιαίου φωτισμού, κατάλληλη φύτευση, άμεση επικοινωνία με τα κτίρια αναφοράς και τέλος την κατασκευή μιας επιμήκους μεταλλικής στοάς στο ανατολικό άκρο της πλατείας, που χρησιμοποιείται ως καθιστικό και έχει θέα τόσο σε ολόκληρη την πλατεία , όσο και στη βασική ομορφιά της πόλης, τη λίμνη Παμβώτιδα. Επιδιώκεται επίσης σωστή ένταξη στην πλατεία των απολήξεων των κλιμακοστασίων από τον υπόγειο χώρο στάθμευσης, που υπόκειται της πλατείας, κι αποτελεί ένα από τα βασικά της προβλήματα στη σημερινή της μορφή.
Β. Σύνδεση χωρική με τους γύρω χώρους αλλά και αποκατάσταση της «καρδιάς» της πόλης.
Κατασκευάζεται κατάλληλη κάθοδος μέσω της υπάρχουσας πεζογέφυρας, με νέο κατάλληλο για δημόσια χρήση μεταλλικού σκελετού κλιμακοστάσιο και ανελκυστήρα, προς το υποκείμενο πάρκο που υπάρχει σε κατώτερη στάθμη στο κάτω άκρο της πλατείας, καθώς και μεγάλο κλιμακοστάσιο με σκελετό από οπλισμένο σκυρόδεμα και λίθινα σκαλοπάτια, στην βόρεια πλευρά της, με το οποίο καθίσταται η πλατεία προσβάσιμη από όλες τις πλευρές της.
Γ. Σχεδιασμό της πλατείας, με οικοδομική ικανή να αντιμετωπίζει τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και αστικό εξοπλισμό που να αντέχει σε βάναυση χρήση και την απουσία συντήρησης.
Χρησιμοποιούνται ντόπια ξύλα και πετρώματα με μεγάλη αντοχή στον παγετό και τις μεταβολές θερμοκρασίας, υλικά με αντίσταση στη διάβρωση από την υγρασία όπως το corten. Επίσης, οι διαστασιολογήσεις είναι τέτοιες ώστε ενδεχόμενη καταστροφή μέρους των αστικών αντικειμένων να μην αναιρεί και τη χρήση τους.
links:
- https://garch.gr/projects/kentriki-plateia/
- https://www.sadas-pea.gr/apotelesmata-panellinioy-architektonikoy-diagonismoy-proschedion-gia-tin-anaplasi-tis-plateias-pyrroy-sta-ioannina/
- https://www.ioannina.gr/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BA%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1/